Mycoplazma haemofelis, kedigiller familyasının eritrositlerinde yaşayan riketsial parazittir. Haemobartonelosis veya feline infeksiyöz anemisine sebep olur. Hemobartonella köpeklerde nadir olarak görülür.

Bulaşma

Parazit kene, ve böceklerle bulaştırılabilir veya kan emici artropodların olmadığı durumlarda yeni doğan yavruların arılar tarafından ısırılmasıyla da bulaşma olabilir. Dalağın alınması, glikokortikoidlerin neden olduğu immunosupresyon, stres, latent m. haemofelis enfeksiyonlu kedilerde, hastalıın klinik olarak ortaya çıkmasına neden olur.

Belirtileri

Ateş, anemi, ikterus, genel durum bozuklukları, splenomegali ve hepatomegali görülür. Hastalığın derecesi değişkendir. Görünmez enfeksiyon şeklinde olabileceği gibi belirgin bir depresyon ve ölüm de görülebilir. 

Tanı

Direkt olarak antikoagulansız kandan hazırlanan ince simirler paraziti görmemize yardım eder. Pozitif bir coomb testi felin haemoartonellozis'i gösterebilir.

Tedavi ve Prognoz

Şiddetli anemi durumlarında kan nakli gerekebilir. Uygun ilaç tedavisi için Veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçları tercih ediniz.
Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps