köpek kemoterapi

Kemoterapi nedir?

Kemoterapi, kanser (tümör) hücrelerini öldürme yeteneğine sahip bir grup ilaca verilen isimdir. ŞirinVet Veteriner Tıp Merkezi, kanseri tedavi etmek için çok farklı ilaçlar kullanabilir. Başlangıçta her hasta için kemoterapi protokolü, tedavi edilecek kanser türü ve evcil hayvanın genel sağlığı gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişir. Kemoterapiye başlandıktan sonra, protokoller en az yan etkiyle mümkün olan en etkili tedaviyi sağlamak için daha da değiştirilebilir. Bu nedenle, her kemoterapi protokolü, her hastanın spesifik ihtiyaçlarını karşılamak için son derece özel olarak tasarlanmıştır.

Kemoterapi ile ilişkili yan etkiler nelerdir?

Kemoterapi alan köpek ve kedilerde en sık karşılaşılan yan etikiler, gastrointestinal sistem ve kemik iliğini içerir. Bu yan etkilerin özellikleri aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Bu yan etkiler genellikle öngörülebilir bir zamanda meydana gelir ve evcil hayvanınızın klinik bulguları önlemek veya azaltmak için tedavinin erken dönemde yapılmasını sağlar. Yan etkiler genellikle geçicidir ve bir kaç gün içinde giderilir.

Kemik İliği Yan Etkileri

Kemik iliği beyaz kan hücrelerinin üretilmesinden sorumludur ve kemoterapiden etkilendiğinde, bu beyaz kan hücre seviyeleri geçici olarak düşebilir. Bu kemoterapiden 7 gün sonra meydana gelir, ancak zamanlama kullanılan ilaca göre değişebilir. Çoğunlukla bu hücreler 24 ila 48 saat içinde normale dönecektir.

Kemoterapi ilaçları nasıl verilir?

Kemoterapik ilaçların çoğu damar içine verilir. Bu ilaçlar kliniğimizde veteriner hekim kontrolünde uygulanması gerekir. Bazı ilaçların ağızdan verilen formları da vardır. Bunlar hekiminiz uygun görürse evde verilebilir.

Kemoterapi pahalı mıdır?

Çoğu kanser türü için değişen maliyetlerde birçok tedavi seçeneği vardır. ŞirinVet, evcil hayvanınız için onun ve sizin gereksinimlerinize uygun bir tanı ve tedavi planı geliştirmek için çok sayıda eğitimli onkolog ve sağlık uzmanlarından faydalanacaktır. Kemoterapinin maliyeti, ne sıklıkla kan tetkiklerininin yapılacağına, hayvanın büyüklüğüne, tedavi sayısına ve uygulanan ilaca göre değişir. 

Acil bir durum olursa ne olur?

Kemoterapi sonrası evcil hayvanınızla ilgili bir sorunuzun veya endişeniz varsa hemen bizi arayın. Acil hekimimiz 7 gün 24 saat bu sorunun giderilmesi için yardımcı olacaktır. 

Şirinvet Acil: 0(212) 607 1700 

Son düşünceler

Kemoterapi alan kedi ve köpeklerin çoğu, tedavi sırasında ve sonrasında mükemmel bir yaşam kalitesine sahiptir. Kemoterapi ile aylar, haftalar ve bazen yıllarca mutlu yaşam sağlamak mümkündür. Evcil hayvan sahiplerinin çoğu kemoterapiyi sürdürme kararlarından pişman olmadıklarını söylüyor. 

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps