kuşlardan bulaşan hastalıklar

  1. Salmonellosis: Hastalık etkeni salmonella spp. dir. Genellikler sindirim yoluyla bulaşan bu bakteri bazen diğer yollarla da bulaşabilir.  İnsanlarda sıklıkla gastrointestinal anormallikleri görülür. Evinizde dikkat etmeniz gerek hijyen ve düzenli sağlık kontrolüdür.
  2. Yersiniosis: Hastalık etkeni yersinia pseudotüberculosis ve yersinia enterocolitica dır. Genellikle sindirim yoluyla bulaşır. İnsanlarda sindirim sistemi belirtileri gösteren bu hastalıktan, kemirici hayvanların kontrolü, vahşi kuşlar yada kemirici hayvanlarla yiyeceklerin en az teması ile korunabilir. 
  3. Chlamydophilosis: Hastalık etkeni chlamydophila psittaci dir. Genellikle solunum yoluyla bulaşır. İnsanlarda şiddetli solunum yolu hastalığına dönüşebilir, ölümcül olabilir. Hastalıktan korunmanın yolları; kuşlarla en az temas, rutin sağlık kontrolü, hastaların araştırılması ve güvenli post mortem tekniklerdir. 
  4. Tuberküloz: Hastalık etkeni mycobacterium spp. dir. Genellikle sindirim yoluyla bulaşır. İnsanlarda lokal lezyonlar yapabileceği gibi üriner ve solunum yolunu içeren lezyonlar yapabilir. Hastalıktan korunmanın yolu hijyen ve rutin sağlık kontrolüdür. 
  5. Ektoparazit Enfestasyonu: Birçok parazit türü etken olmakla birlikte özellikle dermanyssus gallinea hastalığın etkenidir. Bulaşma yolu temas sonucu olur. İnsanlarda kaşıntı ve deri lezyonları görülür. Korunma yöntemleri hijyen ve rutin sağlık kontrolüdür. 

Evcil kuşunuzun düzenli sağlık kontrolünü mutlaka yaptırınız. Basit gibi görünen bir belirti bu hastalıklardan birinin ilk habercisi olabilir. 

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps