Canlı renkleri, sosyal ve zeki kişilikleri ile bulundukları ortama neşe katan muhabbet kuşları, uygun şartlar sağlandığında 15 yıla kadar yaşayabilmektedir. Kendine has özelliklere sahip olduğundan ortamın ona göre şekillendirilmesi ve bakımının büyük bir titizlikle yapılması gerekmektedir. Ancak her canlı gibi muhabbet kuşları da zaman zaman istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Muhabbet kuşlarıyla ilgili istenmeyecek durumları sizinle paylaşıyoruz.

Kuşun Bacağına İp Dolanması

En sık görülen durum muhabbet kuşunun bacağına ip dolanmasıdır. Hareketli ve meraklı bir yapıya sahip olan muhabbet kuşları, çevrelerindeki nesneleri araştırmayı ve incelemeyi çok sevmektedir. Kafesin içinde veya ortamda bulunan ip de bu kuşların ilgisini kolaylıkla çekmektedir. Kuşun meraklı hamleleri sonucunda ip, ayağına dolanabilir, kan dolaşımını engelleyebilir ve yaralanmalara yol açabilir. Bu durum fark edilmediği takdirde kuşun ayaklarında kesikler oluşabilir, kangrene yol açabilir ve hatta ayağın işlevin kaybetmesine neden olabilir.

Muhabbet kuşunun bacağı ip dolanması durumu ile karşı karşıya kalırsanız hemen müdahalede bulunmalısınız. Ancak bu aşamada kuşun ayağına zarar vermemelisiniz. Öncelikle onu sakinleştirmeli, gevşetmeli ve ardından ipin bir ucunu tutup yavaşça çekmelisiniz. Ayağında herhangi bir problem görüyorsanız zaman kaybetmeden uzman bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Muhabbet Kuşu Parmak Kopması

Muhabbet kuşlarının son derece hareketli ve meraklı canlılar olması zaman zaman tehlikeli olaylar ile karşılaşmalarına neden olabilmektedir. Muhabbet kuşu parmak kopması, genellikle kaza sonucunda oluşan bir durumdur. Kuşun kafesinde bulunan bir nesneye dolaşması veya başka bir kuşla kavga etmesi gibi durumlar sonucunda ayağında ciddi hasar meydana gelebilmektedir.

Muhabbet kuşu bir ayağını kullanmayı reddediyorsa, üzerinde kana benzer izler varsa veya ağrıdan dolayı stresli ve huzursuz ise parmak kopmasından şüphe duyulmalıdır. Bu durumda vakit kaybetmeden veteriner hekimlere başvurmalısınız. Tedavinin ardından ise kafes içerisinde kuşun konforunu üst seviyeye çıkaracak değişiklikler yapmalısınız.

Tüy Yolma Davranışı

Tüylerini düzenli olarak temizleyen ve yenileyen muhabbet kuşları, bu alışkanlıklarında bazen aşırıya kaçabilmektedir. Tüylerini aşırı derece yolmaları normal bir durum değildir. Kuşun ciddi bir problem yaşadığını göstermektedir. Muhabbet kuşu tüy yolma davranışı genellikle stres, sağlık sorunları veya yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca dikkat çekmek için de bu davranışı sergileyebildikleri bilinmektedir. Bu problemi fark eden kişilerin öncelikle stres faktörlerini ortadan kaldırmaları, kuşun sağlığını ve beslenmesini kontrol etmeleri gerekmektedir. Eğer bir dikkat çekme davranışı ise onunla ilgilenmeyi ihmal etmeyin.

Zehirlenme

Muhabbet kuşlarının vücutları çeşitli maddelere karşı oldukça hassastır. Dolayısıyla yanlışlıkla tükettikleri veya sahibinin beslenmesine dahil ettiği bazı yiyecekler zehirlenmesine yol açabilmektedir. Özellikle çevrelerindeki eşyalara karşı meraklı olan bu minik canlıların, ilaç gibi zehirlenmeye yol açabilecek maddelerden uzak tutulması gerekmektedir.

Muhabbet kuşu bozulmuş yiyecekler, ev ilaçları ve temizlik ürünleri, bitkiler ve insanların tüketimine uygun ilaçları tüketmeleri sonucunda zehirlenebilmektedir. İştahsızlık, kusma, ishal, hareketsizlik, yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtiler gözlemlerseniz kuşunuz yanlış bir şeyi tükettiği için zehirlenmiş olabilir.

Konuşma Güçlüğü

Muhabbet kuşlarının öne çıkan özelliklerinden ilki konuşmayı kolaylıkla öğrenebilmeleridir. Ancak bazıları konuşmayı öğrenmede veya konuşmayı sürdürmede zorluklar yaşayabilmektedir. Kuşun konuşmayı öğrenebilmesi için onunla düzenli olarak konuşarak farklı kelimeler ve cümleler söylemeli, konuşmayı eğlenceli hale getirmelisiniz. Bu süreç sabırlı ve tutarlı olmalıdır.

Muhabbet kuşu konuşma güçlüğü yaşıyor ise bazı detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin erkek muhabbet kuşları dişilere kıyasla daha iyi konuşmaktadır. Bu gibi detaylar belirleyici değil ise kuşun çevresi veya sağlık problemlerine odaklanılmalıdır. Muhabbet kuşunun konuşabilmesi için çevresindeki kelimelere maruz kalması gerekmektedir. İşitme kaybı gibi bir sağlık problemi varsa bu kelimeleri duymakta güçlük çekecek ve dolayısıyla konuşmakta zorluk çekecektir.

Agrasif Çiftleşme Hareketleri

Cinsiyet fark etmeksizin her muhabbet kuşu çiftleşme mevsimi geldiğinde agresif hareketler sergileyebilmektedir. Yukarıda sıralanan istenmeyen durumların aksine çiftleşme hareketleri son derece normal davranışlardır. Çiftleşme içgüdülerinin bir parçası olan bu davranışlar, karşı cins kuşa karşı kovalamak, saldırmak, ısırmak veya yanına yaklaşmasına izin vermemek şeklinde görülebilmektedir. Ancak her davranış gibi çiftleşme hareketleri de agresif etkisini uzun süre devam ettirirse mutlaka veteriner hekimin müdahalede bulunması gereklidir.

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps