Kuşlar doğanın en güzel canlıları arasındadır. Her ne kadar sevimli varlıklar olsa da çeşitli sağlık sorunları onlarıda bulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kuşlarda görünen Çiçek Hastalığıdır. Bu içeriğimizde sizlere son derece anlaşılır bir biçimde kuşlarda çiçek hastalığı konusunda bilgi vereceğiz.

Kuşlarda Çiçek Hastalığı

Kuşlarda Çiçek Hastalığı Nedir?

İşin alfabesinden başlayarak yazının başlığının yanıtını vermek gerekir ise kuşlarda çiçek hastalığı son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık frengi olarak da adlandırılır.

Bu hastalık hakkında biraz daha bilgi vermek gerekirse şu bilgiler verilebilir:

  • Hastalığa Poxviridae familyasından olan Avipox virüsleri sebep olur.
  • Son derece bulaşıcı olan bir hastalık türüdür.
  • Eğer zamanında doğru veterinerler tarafından tedavi edilmezler ise sonuç ölümcül olur
  • 7 gün ile 15 gün arasında hastalık etkilerini göstererek diğer kuşlara da bulaşır
  • Çiçek hastalığına yakalanan kuşlar ölürken hem çırpınır hem de ağızlarını açarlar.
  • Uzman bir veterinere çiçek hastalığı yaşayan kuşlar emanet edilmelidir.
  • Hastalık yaz aylarında sıcak bölgelerde görülür.
  • İnsanlara hayvanlardan bu hastalık bulaşmaz. Böyle bir risk yoktur.

Kuşlarda Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Eğer bir başka kuşta böyle bir hastalık var ise o zaman her biçimde kolayca bulaşma olasılığı vardır. Solunum yolu ile de bulaşabilir. Dışkı yolu ile bulaşabilir. Kümes çok nemli ve sıcak olduğu zaman ortama giren bir başka kuştan ortamın etkisi ile rahatça bulaşır.

Kuşlarda Çiçek Hastalığı Belirtileri

Kuşlarda çiçek hastalığı 3 evrede incelenebilir;

1: Erken evre: Bu evrede, kuşta ateş, iştahsızlık, enerji kaybı ve döküntü gibi belirtiler görülür. Döküntüler, genellikle gaga, göz kenarları, burun, ayaklar ve üreme organları gibi tüysüz bölgelerde görülür. Döküntüler, başlangıçta küçük ve kırmızıdır, ancak zamanla büyür ve kahverengiye döner.

2: Orta evre: Bu evrede, döküntüler daha belirgin hale gelir ve solunum yolları da etkilenmeye başlar. Kuşta ağız ve burun akıntısı, solunum problemleri ve yumurta veriminde azalma gibi belirtiler görülebilir.

3: İleri evre: Bu evrede, kuşun genel sağlığı ciddi şekilde bozulur. Kuş, nefes almakta zorlanır, halsiz ve bitkin hisseder ve hatta kuş hayatını kaybedebilir.

Kuşları Çiçek Hastalığından Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Kuşları türü ne olursa olsun çiçek hastalığından korumak için kuşun bulunduğu ortamın temiz olması gerekir. Hijyen konusu asla göz ardı edilmemelidir. Kuşun bulunduğu yere kimse sokulmamalıdır. Kuşun kümesi mutlaka ilgili kurallara uyarak temizlenilmelidir. Ayrıca olabildiğince kümesine başka bir kuş sokulmaması gerekir. Yine ziyaretçi de kabul edilmemesi gerekir. 

Kuşlarda Çiçek Hastalığı Tedavisi

Eğer kuşunuz bu tür bir hastalığa yakalanırsa, tedavi için veteriner kliniğine gitmek son derece önemlidir. A vitamini tedavide etkilidir ancak tek başına yeterli olmayabilir.Bu nedenle veteriner hekimin muayenesi sonucu önerileri dinlemek en doğru karar olacaktır.

Uzman ve tecrübeli veteriner hekimlerden güvenli hizmet alabilmek için kuşunuzu bizim kliniğimize getirebilirsiniz. 

🦜 Kliniğimizin Kuş Hekimliği hakkında bilgi almak için: www.sirinvet.com/post/kus-veteriner-hekimligi

🦜 Kuşlarda Gaga Uzaması hakkında bilgi almak için: www.sirinvet.com/post/kuslarda-gaga-uzamasi

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps