Ovariohisterektomi yani dişi kedi ve köpeklerde kısırlaştıma operasyonu, korpus uteri ile birlikte her iki kornu uteri ve ovaryumların operatif olarak alınmasıdır. Bu operasyon ile reprodüktif faaliyetler tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Böylece östrüs sürekli ve geri dönümüşsüz olarak engellenmiş olur. 

dişi kedi ve köpek kısırlaştırma

Neden kısırlaştırma yaptırmalıyım?

  • Minik dostunuzun bir daha kızgınlık göstermesini engellemek.
  • Minik dostunuzun yavru vermesini engellemek.
  • İleride uluşabilecek ovaryum ve uterus hastalıkları(Pyometra) ile birlikte reprodüktif sistemle ilişkili meme tümörleri gibi hastalıkları önlemek.

Ne zaman kısırlaştırma yaptırmalıyım?

Özellikle meme tümörlerinin oluşum riskini azaltmak için operasyonun 2 yaşından önce yapılması tavsiye edilir. Meme tümörleri, dişi kedilerde en sık görülen tömürler arasında 3. sıradadır. vakaların %90 dan fazlası kötü huylu karakterlidir ve diğer organlar ile dokulara metastaz yaparlar. Kısırlaştırılmış kedilerler, kısır olmayan kedilerle karşılaştırıldığında meme tümörü olma ihtimali 7 kat azalmış durumdadır. 

Yapılan bir diğer araştırmaya göre kedilerin ilk kızgınlığını göstermeden kısırlaştırma yapılması daha uygundur. Biz kliniğimizde 8 aylık olduğunda dişi kedilerin kısırlaştırılmasını tavsiye etmekteyiz. Köpeklerde bu zaman ırk büyüklüğüne göre değişmektedir. 

Ne zaman kısırlaştırma operasyonu uygun değildir?

Proöstrus ve östrus döneminde östrojenik etki altındayken ve yine gebelik esnasında ovaryum ve uterusta damarlaşma ve ödem artmaktadır. Kanama riskinin yüksek olmasından dolayı bu dönemlerde ovariohisterktomi operasyonu yapılmamalıdır. Erişkin yaştaki kedilerde operasyon için en uygun zaman östrustan sonraki dönem veya anöstrus dönemidir. Eğer kedi veya köpeğiniz laktasyonda ise laktasyon sona erdikten sonra operasyon yapılması daha uygundur. 

Operasyon öncesi dikkat etmeniz gerekenler:

Minik dostunuz yaklaşık 8 saat aç bırakılmalıdır. 

Operasyonda uygulanan anestezi:

Minik dostunuzun operasyonu genel anestezi altında yapılır.

Sonuç:

Minik dostunuzun kısırlaştırılması bir operasyondur ve muayenesi ve gerekli tahlillerin yapılmadan operasyona alınması uygun değildir. Kliniğimizde yapılan detaylı muayene ve operasyon öncesi kan testleriyle operasyona karar verilir. Operasyon tekniği ve komplikasyonlarıyla ilgili kliniğimizden bilgi alabilirsiniz. 

DVM Samet Atla

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps