Doğada olması gerektiği gibi birbirinden önemlidir. Her canlının da dönem dönem de olsa maruz kaldığı sağlık sorunları vardır. Bunlar arasında özellikle kedi ve köğeklerde sıklıkla görülebilen parazitler vardır. İşte bu yazıda da çok sayıda bu tür hayvanlarda görülebilen parazit olmasına rağmen en çok öne çıkan ve sağlık sorunlarına, hastalıklara yol açan parazitler hakkında bilgi verilecektir. Kedi ve Köpeklerde Kan Parazitleri

Şimdi dilerseniz adım adım uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda bilimsel verilere dayanarak bilgi verelim:

Babesia 

Babesia bu yazıda değinilecek olan ilk olgudur. Bilim insanları bu konuda ana hatları ile şu bilgileri veriyor: Bu parazitin bir diğer adı  Nuttallia olup Babesia, kırmızı kan hücrelerini enfekte etmekte olan ve keneler yolu ile  bulaşmakta olan bir  çeşit apikomplexan parazit türü olup ilk kez 1888 senesinde Rumen bir bakteriyolog olan Victor Babeş tarafınca keşfedilmiş olup o zamandan itibaren 100'den fazla Babesia çeşidi tanımlanmış durumdadır. Hayvanlara en çok görülen parazit türleri arasında olup yine genelde belli mevsimlerde görüldüğü bilinmektedir. Kan nakli gerekli olabilen bir durumdur. 

Daha detaylı bilgi : www.sirinvet.com/post/babesiozis

Ehrlichia


Gelelim bir diğer parazit türüne. O ise Ehrlichia isimli parazittir. Şimdi dilerseniz kısa kısa onunla da ilgili hap bilgiler verelim: Köpeklerde görülür. Diğer kedi vb. hayvanlarda görülmesi ender olan bir durumdur. Eğer türü yaşı fark etmeksizin herhangi enfekte olmuş olan bir kene tarafından köpek ısırılır ise o zaman böylesi bir durum kendiliğinden ortaya çıkar. En önemli özelliklerinden bir tanesi hiç istenen bir durum olmasa da ne yazık ki bulaşıcı olmasıdır.En çok görüldüğü köpekler sıralamadında dobberman pinschers ve Alman çobak köpekleri vardır. İlk defa Vietnam izci köpeklerinde görüldüğü için bu parazitin bir diğer adı ise tropikal köpek pansitopeni veya izci köpek hastalığı biçimindedir. Yine bu hastalık ile söylenebilecek olan şeylerden bir diğeri ise zoonoz bir özelliğe sahip olmasıdır. Köpeklerde bu parazitin belirtileri arasında solunum güçlüğü, yüksek ateş, kanama bozukluğu ve kilo kaybı gibi belirtiler bulunur. Ortalama olarak dört haftaya kadar sürebilir. Tedavisinde farklı yöntemler vardır. Bunlar içinde ilik nakli de bir tedavi yöntemidir.

Daha detaylı bilgi : www.sirinvet.com/post/ehrlichiozis-ehrlichia

Hemobartonella

Üçüncü olarak belirtilerek olan parazit Hemobartonella olarak tanımlanan parazittir. Burada hemen yazının en başında bir hususa özellikle dikkat çekmek gerekir. Bu parazit özellikle kedilerde sıklık ile görülür iken köpeklerde nadiren görülen bir bakteridir. Üst sınırı mikroplazmadır. Gelelim bu bakteri ile ilgili verilebilecek olan diğer bilgilere: Mycoplasma haemofelis gram negatif epieritrositik parazitik türde olan bir bakteri çeşididir.Genelde kan yaymalarındaki küçük tarzda kokoid cisimler tarzında görülmektedir. Bazen üç ile sekiz organizmadan meydana gelerek kısa türde zincirler oluşturarak ilerler.Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde kedilerde enfeksiyöz tarzda olan aneminin etken maddesi olarak bilinir. Gelelim bu konuda verilebilecek olan diğer basic bilgilere: Böcekler ya da keneler aracılığı ile bulaşabilmektedir. Nadiren de olsa yeni doğan arılar vasıtası ile de bulaşabilmektedir. Anemi ve ateş gibi bariz belirtileri vardır. Hastalık tedavi edilmez ise o zaman kedilerde depresyon ve istenmese de ölüm gibi durumlar görülebilir. Tedavisinde ise genelde kan nakli yapılır.

Daha fazla bilgi : www.sirinvet.com/post/hemobartonellosis

Dirofilaria İmmitis


Bu yazıda son olarak Dirofilaria İmmitis parazit türü hakkında bilgi vereceğiz. Bu da diğerinin tam tersi olarak sıklık ile köpeklerde yaşanan bir sorundur. Sivrisinek bir köpeği ısırdığı zaman ortaya çıkan bir solucan türüdür.Köpekler dışında deniz aslanı, tilki, kurt ve nadiren kedilerde de az da olsa görülebilmektedir. Hayvanda görüldüğü yer akciğer bölgesi olsa da kalp kurdu olarak bilinir.Bu sorunu yaşayan hayvanlarda sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar. Kalbe, böbreklere etki ederek kalıcı hasarlar verebilmektedir. Sıklıkla sokak hayvanlarında insanların karşısına çıkar. Doğru bir biçimde tedavi edilmez ise kalıcı hasarlar verebilir.

Daha fazla bilgi : www.sirinvet.com/post/dirofilariazis-kalp-kurdu-hastaligi

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps