Parvovirüs yani kanlı ishal özellikle yavru köpeklerde ölümlere sebebiyet veren DNA virüsüdür.Hastalık ile mücadele virüsün o anki seviyesine bağlı olarak değişmektedir.Ancak bilinmesi gereken en etkili kalkanımız erken aşılamadır.

Şirinvet Veteriner Kliniği olarak sizlere kanlı ishal hastalığının bilinmesi gereken detaylarını anlatıcaz.Köpek besleyen kişiler bu virüsü iyi tanımalı ve herhangi bir belirtide uzman tavsiyesi almalıdır.

Gelin bu virüsü birlikte inceleyelim.

Parvovirüs mikroskop

Kanlı İshal (Parvovirüs) Nedir?

Parvo, bir diğer adıyla bilinen kanlı ishal çok bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Parvovirüstür. Kanlı ishal virüsü özellikle yavru köpeklerin mide-bağırsak epitellerine yerleşerek hızlı bir şekilde çoğalırlar. Bağışıklık için önemli olan beyaz kan hücrelerine zarar vermektedirler.

Kanlı ishal hastalığı yavru ve yetişkin köpeklerde farklı seyretmektedir.Yavru köpekler için bu virüs hayati önem taşımaktadır.Yavru köpeklerin yetişkin köpeklere göre daha güçsüz yapıları bu virüs ile savaşmaya yetmemektedir.Yapılan gözlemler sonucunda ani kalp yetmezliği ve solunum yollu ölümlerin birçoğunda parvovirüs ana etken olmuştur.

Ek Bilgi: Parvovirüs sadece köpeklerde görülen bir virüstür. İnsanlara bulaşmamaktadır.

Kanlı İshal (Parvovirüs) Nasıl Bulaşılır?

Parvovirüsün köpeklere bulaşılığı oldukça kolaydır.Köpekler herhangi bir temas yoluyla bu hastalığa yakalanmaktadır.Bu temas hastalıklı hayvana ait; kan, dışkı, idrar ve salya yoluyla da ulaşabilmektedir. Temas sonrası enfeksiyonun ortaya çıkması için 3 ile 15 günü bulabilir. Çünkü bu hastalığın kuluçka süresi 10 gün sürmektedir. Genellikle parvovirüsün vücuda girişi ağız yoluyla olur. Enfekte olan köpekler en az 2 hafta boyunca dışkılarıyla yüksek miktarda etrafa virüs saçarlar. Virüs çevrede 1 yıldan fazla hayatta kalmaktadır. Virüslü yere bastıktan sonra ayakkabıdan gelen virüsle bile evcil hayvanınıza bu hastalığı bulaştırabilirsiniz.Ayrıca bağışıklığı düşük olan köpekler virüs bulunan yeri koklayarak bile hasta olabilmektedirler. 

Kanlı İshal (Parvovirüs) Belirtileri Nelerdir? 

Kanlı ishal hastalığının en belirgin semptomu enfekte olan köpeğin İlk başlarda şiddetli kusmasıyla başlaması ve dışkısının kanlı ishal şeklinde olması görülür.Bu dışkı oldukça ağır kokuludur. İshalden dolayı vücut sıvı kaybettiği için köpeğin gözlerinde sararma ve yorgunluk görülür. Bir diğer yandan görülen belirtiler ise şu şekildedir; 

  • İştahsızlık , durgunluk
  • Yüksek ateş
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı,sıvı kaybı

Parvo virüsten etkilenen her köpek yukarıda verilen semptomları sergilemeyebilir fakat kusma ve kanlı ishal bütün köpeklere görülen belirtilerdir.
Görülen bu belirtilerden sonra köpeğinizi hemen veteriner hekime götürün. Kanlı ishal hastalığı oldukça ölümcül bir hastalıktır. Genellikle bu hastalıktan 6 aylıktan küçük köpekler etkilenmektedir. 

Teşhis :

Köpeklerde görülen bu hastalık belirtileri birçok hastalık belirtilerinde görüldüğü için kanlı ishal teşhisi konulması çok zor olabilir. Fakat yavru köpeklerde kusma ve ishal görüldüğünde parvo virüsünden şüphelenmelidir ve hemen kliniğimize gelerek veteriner hekimimize danışılmalıdır.  Veteriner hekimimiz köpeğe virüs bulaşıp bulaşmadığını belirlemek için biyokimyasal testler, fiziksel muayene ve dışkıdan alınan örneklerle tahlil yapmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda erken teşhis sayesinde köpeğinizin iyileşme oranı %60 -%80'e kadar ulaşmaktadır. 

Tedavi :

Kanlı ishal hastalığının erken dönemde fark edilmesi oldukça önemlidir. Kanlı ishale  sebep olan parvo virüsünü ortadan kaldıracak bir ilaç yoktur. Diğer viral hastalıklara uygulanan semptomatik tedaviler uygulanır. Aşırı kusma ve ishal sonucunda vücutta kaybedilen sıvıyı dengede tutmak için serum verilir. Kandaki enfeksiyonel komplikasyonları önlemek için antibiyotikler kullanılır. Tedavide vitaminler, kan durdurucu ilaçlar, probiyotikler, kusma kesiciler ve mide koruyucular gibi ilaçlar kullanarak köpeğimizin vücut direnci arttırılır. Tedavi süresi yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Köpeğin kendi rutin beslenme sürecine geçinceye kadar tedaviye  ara verilmemelidir. Dikkat etmeniz gereken en önemli unsur hastalığı atlatan köpeğinizi 2 ay boyunca bu virüsü  vücudunda  taşımaya devam edeceği  için bu süreye  kadar köpeğinizi başka köpeklere hastalık  geçmemesi için onları izole etmeniz gerekecektir. 

Koruma :

Kanlı ishal vakalarının önlenmesi için ilk olarak yavruluk döneminden itibaren düzenli aşı yapılması gerekmektedir. Aşı programındaki aşılar tamamlanana kadar düzenli olarak klinik kontroller yapılmalıdır. Köpeğinizin kanlı İshalden korumak için 1 yaşından önce karma aşısını 3 doz şeklinde uygulanmalıdır. Virüsten korunmanın tek ve en etkili yolu budur. Bununla birlikte köpeğinizin hijyenine önem vermelisiniz. Köpeğinizin bulunduğu ortamı çamaşır suyu gibi güçlü mikrop öldürücü etkiye sahip temizlik ürünlerini kullanmalısınız ve ayrıca köpeğinizi aşıları tam olsa bile dış ortamdaki kalabalık köpek topluluğundan uzak tutmanız gerekmektedir. 

Uyarı : Erken aşı ile köpeğinize birçok hastalık ile mücadele edilebilir.Köpek aşı takvimi sayfamızı inceleyerek köpeğinize uygulatmanız gereken aşılar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Felç

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps