Feline enfeksiyöz peritonitis (fip hastalığı) GS441524 ilacı ile artık tedavi edilebilir.İyileşme oranı %100 olmasa dahi ilaç yüksek oranda pozitif tepki yapmaktadır.Kedi fip hastalığına umut sayılabilecek bu fip ilacı hakkında daha fazla bilgi almak için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Corona Virüs(FECOV) Nedir?
FİP, feline coronavirus (FCoV) enfeksiyonuyla tetiklenen ölümcül bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. FİP ilk defa 1963 yılında bağışıklık sistemi kaynaklı vaskülitis ( kan damarı iltihabı) ve pyogranülamatöz inflamatuar reaksiyonlarla karakterize kedilerde görülen bir semptom olarak tanımlanmıştır.
Coronavirus çoğunlukla kedilerde klinik olarak belirlenemeyen enterit (bağırsak iltihabı) ile seyreder. Bu formunda zararsızdır fakat virüste görülen bir mutasyon enfeksiyonun FİP şeklinde gelişmesine neden olur.
FİP, genç ve bağışıklık sistemi baskılanmış kedilerde daha çok görülür. Bunun nedeni, bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan ve yine bağışıklık sistemi baskılanmış olan kedilerde, virüsün mutasyonunu ve çoğalmasını engelleyebilecek yeterli bir sistem yoktur.
Fip Hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz : Fip Hastalığı
Nasıl Bulaşır?
FCoV oronazal dediğimiz ağız ve burun yoluyla bulaşır. FCoV ile enfekte kedinin dışkısı ile yakın temasta bulunan, ya da aynı kum kabını kullanan kedilerin patojen olmayan coronavirus ile infekte olması muhtemeldir. Normal şartlarda patojen olmayan coronavirus vücut salgılarıyla birlikte bulaşabilirken FİP için böyle bir durum söz konusu değildir ve FİP deneysel ya da iatrojenik olarak bulaştırılabilir.
Semptonları Nelerdir?
FCoV ile enfekte kedilerde üst solunum ve bağırsak enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir fakat ayırt edici bir tanısı yoktur. Mutasyona uğramış olan coronavirus enfeksiyonlarında ise bir çok semptom görülmektedir. FIP için kuru ve yaş olmak üzere iki form verilmektedir. Genel olarak FİP semptomları; anoreksi (iştahsızlık), yorgunluk, sürekli uyku hali, kilo kaybı, değişken ateş, gözlerde çökme, yavru kedilerde gelişimde durma şeklinde sıralanabilir. Bu semptomlar genel semptomlar olup başka hastalıklar ile karıştırılması olasıdır. Yaş FİP’te farklı olarak karın bölgesinde şişme, karın ve göğüs bölgesinde efüzyon(sıvı birikmesi) ve buna bağlı olarak şekillenen güç solunum gözlemlenir.
Ayırıcı tanının yapılabilmesi için mutlaka bir veteriner hekimin muayene etmesi ve kan testleri ile birlikte diğer diagnostik testlerin uygulanması gerekir.
Tedavide Kullanılan GS441524 Nedir? ve Nerede Kullanılır?
GS 441524 Gilead Sciences tarafından bulunan ve 2029’a kadar patentli olan RNA virüs antiviralidir. Henüz tedavi için bir sağlık kuruluşu tarafından onayı yoktur ve deneysel olarak çalışmaları yapılmaktadır. Kedilerde gerçekleştirilen çalışmaların önemli bir kısmını yapan Dr. Pedersen, GS441524 ile yapılan tedavilerde tedavinin 84 gün (12 hafta) sürmesi gerektiğini önermektedir. 84 günden az süren tedavilerde hastalığın nüks etmesi olasıdır.
GS-441424 bir çok marka adı altında satılmakta ve bunların çoğunun üzerinde marka adı ve bilgi yazmamaktadır. Sosyal medyada satışını yapanların kendi preparatları dışında diğer markaları kötülediğini ve çok fazla bilgi kirliliği olduğunu görüyoruz. Genelde çoğu ilaçların içeriği %99 saflıkta etken madde içerir ve çoğu tedavide başarı sağlamaktadır. Ruhsatsız bir ilaç olması sebebiyle piyasada bulunan sahte ilaçlara da dikkat etmeniz önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Veteriner hekiminizin bilgi, birikim ve deneyimi altında ilacı tedarik etmeniz önemlidir.
GS 441524 için önerilen dozlar aşağıdaki şekilde olmak ile birlikte veteriner hekiminiz hastanın semptomlarına ve kan tahlili sonuçlarına göre dozu değerlendirmektedir. Kullanmadan önce lütfen veteriner hekiminize danışınız ve veteriner hekim olmayan kişilerin önerilerine kulak asmayınız.
Yaş form: 5 mg/kg
Kuru form: 7,5 mg/kg
Göz formu: 9 mg/kg
Sinirsel form: 12 mg/kg
Dr. Pedersen’in çalışmaları için;
https://sockfip.org/dr-pedersen-research/
Kaynakça;
https://www.vetsmall.theclinics.com/article/S0195-5616(04)00151-2/fulltext
http://epionefiptreatment.com/wp-content/uploads/2021/09/Neurological-and-ocular-FIP-v3-1.pdf
http://epionefiptreatment.com/wp-content/uploads/2021/09/FIPdiagnosisflowchart.pdf
http://www.abcdcatsvets.org/feline-infectious-peritonitis/
http://epionefiptreatment.com/symptoms-of-fip/
Ed. Weese J S, Evason M , 2020, A Color Handbook of Infectious Diseases of the Dog and Cat, CRC Press, 245-249
Tilley,Smith Jr., Sleeper, Brainard, 2021, Blackwell’s Five-Minute Veterinary Consult: Canine and Feline, 7th Edition, 510-514