Köpeklerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için aşı takvimlerine dikkat etmek şart. Ne yazık ki, yavru ve yetişkin köpeklerde aşı ihmalinin yol açtığı sağlık sorunları oldukça yaygın.Bu durum, özellikle hassas ırklar arasında sayılan toy poodle gibi türler için daha da kritik bir hale gelebilir. Bu blog yazısında, köpekler için ideal aşı takvimini inceleyecek ve aşıların önemini bilimsel açıdan ele alacağız.

🐶 Öyleyse başlayalım!

köpek aşı takvimi

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Aşı Zamanı Aşı Adı
6.Hafta İç Dış Parazit Aşısı
7.Hafta Corona Aşısı
8.Hafta Karma Aşı 1 (DHPPI-L)
9.Hafta Bronchine Aşısı (KC Aşısı)
11.Hafta Corona Aşısı 2
12.Hafta Karma Aşı 2
13.Hafta Kuduz Aşısı
14.Hafta Bronchine Aşısı 2 (Bronşin Aşısı 2) 
15.Hafta Lyme Aşısı
16.Hafta Karma Aşı 3
17.Hafta Lyme Aşısı 2

 

▶️ İç Dış Parazit Aşısı: İç dış parazit aşısı köpeklerde iç ve dış olmak üzere 2 farklı türde koruma sağlamaktadır.İç koruma dediğimizde bağırsakta yaşabilen solucan tehditi önlenirken, dış korumada pire, kene, sivrisinek gibi tehditler önlenir.İlk olarak 6.haftada yapılan iç dış parazit aşısına, köpeğin yetişkinlik döneminde 3 ayda 1 kez tekrarlanacak şekilde devam edilir.

▶️ Corona Aşısı: Köpeklerde corona aşısı bağırsak enfeksiyonuna karşı koruma sağlamak için geliştirilmiştir.Corona aşısı köpek coronavirusu (CCoV) olarak bilinen, köpeklerin bağırsaklarını etkileyen bir virüse karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı olur. CCoV, insanlarda COVID-19'a neden olan virüsle aynı virüs ailesine aittir.

▶️ Karma Aşı 1 (DHPPI-L): Köpekler için çok önemli bir aşıdır! Köpek karma aşısı Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Parainfluenza, Infectious Canine Hepatitis ve Leptospirosis hastalığına karşı istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmamak adına çok önemlidir.

Bu hastalıkların her biri ölümcül sonuçlara sebep olabilir ve bazıları insanlara da bulaşabilir. Bu nedenle, karma aşı hem köpeklerin hem de insanların sağlığı için önemlidir.

▶️ Bronchine Aşısı (KC Aşısı): Bronchine veya daha yaygın adıyla "KC Aşısı" (Kennel Cough aşısı), köpeklerde solunum yolu hastalığı olan Kennel Öksürüğüne (Kennel Cough) karşı koruma sağlar.Bu aşı bazı insanlar bronşin aşısı veya boğmaca aşısı olarakta bilinir.

▶️ Corona Aşısı 2: Corona 2 aşısı ilk dozdan ortalama 4 hafta sonra köpeğe uygulanır.Amaç;

  • İlk dozdan sonra gelişen bağışıklık yanıtını güçlendirmek.
  • Daha uzun süreli koruma sağlamak.

▶️ Karma Aşı 2: Karma aşının 2.dozu ilk dozdan ortalama 4 hafta sonra yapılmaktadır.Tabi bu veteriner hekimin enjekte ettiği aşı çeşidine göre değişmektedir ki bu aşıyı tek doz olarak yapan veteriner klinikleri vardır.Fakat bilimsel araştırmalar sonucu önerilen doz sayısı 3'dür. 

▶️ Kuduz Aşısı: 1885'te Louis Pasteur tarafından geliştirilen kuduz aşısı, tıp tarihindeki ilk başarılı insan aşılarından biridir. Günümüzde, Nobivac gibi markaların ürettiği köpek kuduz aşıları, köpekler için yasal olarak zorunludur ve genellikle her yıl tekrar ettirilmelidir.

Kuduz hastalığı köpeklerden insanlara bulaşabilmektedir.İnsana bulaşan kuduz hastalığının ise kesinleşmiş bir tedavisi bulunmamaktadır.Dolayısıyla kuduzun aşı takvimindeki yeri çok önemlidir!

▶️ Lyme Aşısı 2: lk dozdan ortalama 2 hafta sonra lyme aşısınının 2.dozu uygulanmaktadır.

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Aşı Zamanı Aşı Adı
1 Yaş Üzeri Karma Aşı
1 Yaş Üzeri Kuduz Aşısı
1 Yaş Üzeri İç Dış Parazit Aşısı

 

▶️ Karma Aşı: Köpeklerde karma aşısının yetişkin köpeklerde yılda 1 kez tekrarlanma nedeni aşının koruma süresini uzatmaktır.

▶️ Kuduz Aşısı:  Yasalar gereği kuduz aşısı köpeklere yılda 1 kere yaptırılmak zorundadır.Bu uygulamanın ana nedeni kuduzun ölümcül bir hastalık olması ve hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi bir sağlık riski taşımasıdır.

▶️ İç Dış Parazit Aşısı: Yetişkin köpeklerde yılda 1 kere parazit aşısı yaptırılması gerekmektedir.Parazitler, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yılın belirli zamanlarında varlık gösterebilir.Dolayısıyla parazit aşılarını düzenli yaptırmak köpek sağlığı açısından önemlidir.

Köpeklere Aşı Nasıl Yapılamaktadır?

Aşı yapılırken, genellikle iki temel yöntem tercih edilir: kas içine (intramusküler) veya deri altına (subkutan) enjeksiyon.Kas içine yapılan aşılar için en yaygın bölge arka bacaklardaki kaslardır. Bu yöntemde aşı, kas dokusuna doğrudan enjekte edilir. Deri altı aşılarında ise, aşı genellikle boynun arkası veya omuz bölgesine uygulanır. Bu teknikte aşı, deri ve altındaki dokular arasına enjekte edilir.Bu bölgelerin tercih edilmesinin nedeni, hem kas dokusunun hem de deri altı alanın aşının hızlı ve etkili bir şekilde emilimini sağlamasıdır.

Kas içine yapılan aşılar, kas dokusunun iyi kan dolaşımı sayesinde hızla kana karışır ve bağışıklık sistemi tarafından pront bir yanıt oluşturur. Deri altı aşılar ise, daha yavaş emilir ve uzun süreli bir bağışıklık yanıtı oluşturur.

Köpek Aşı Kartının Önemi Nedir?

Köpek aşı kartı, sitemizde paylaştığımız köpek aşı takvimi ile doğrudan bağlantılıdır ve bu ikisi birlikte köpeğin sağlık yönetiminde kritik bir rol oynar. Sitemizde yer alan aşı takvimi, köpekler için önerilen standart aşı programını sunar ve köpek sahiplerine ne zaman hangi aşıların yapılması gerektiği konusunda rehberlik eder.
 
Bu takvim, köpek sahiplerinin, köpeklerinin aşılarını zamanında yaptırmalarını sağlayarak, hayvanların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Öte yandan, köpek aşı kartı, bu takvime uygun olarak yapılan aşıların kaydını tutar. Bu kart, köpeğin aldığı aşıları, aşı tarihlerini ve gelecekteki aşı programını detaylandırır, böylece köpek sahipleri ve veterinerler, aşı takvimine uygun hareket edip etmediklerini kolayca kontrol edebilirler.
Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps