Köpek pireleri müdahale edilmediği takdirde birçok hastalığı beraberinde getirmektedir.Bu hastalıklar sadece köpeğiniz için değil sizler içinde geçerlidir.Köpek pire temizliği ve pireler hakkında birçok detayı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Pireler 2000'den çok fazla çeşitte türe sahip olan parazitlerdir.Bu parazitler kedilerde Ctenocephalides Felis iken köpeklerde Ctenocephalides Canis olarak karşımıza çıkmaktadır.Dünya üzerinde pireler 4 aileden türemiştir.Bu aileler ;
- Ceratophyllidae
- Leptopsyllidae
- Pulicidae
- Pygiopsyllidae
Köpek Piresi Nedir ?
Köpek pireleri Ctenocephalides Canis olarak adlandırdığımız parazitlerdir demiştik.Bu parazitler köpeklere insanlar veya herhangi bir köpek vasıtasıyla bulaşırlar.Onların kanını emerek beslenirler ve köpek üzerine yumurta bırakarak çoğalırlar.Ortalama bir dişi pire hayatı boyunca 2000'in üzerinde yumurtayı köpeğinizin tüyleri arasına bırakabilir.Buda tıbbi müdahale edilmediği takdirde kontrol edilmesi güç bir durum ile karşılaşmanıza neden olur.
Dolayısıyla köpek pirelerine karşı önceden alınacak önlemler oldukça önemlidir.Peki köpek pirelerine karşı nasıl bir yol izlemeliyiz ? diye soracak olursanız bunu da sizler için açıkladık.
Köpeklerin Pire Olmaması İçin Neler Yapılabilir ?
Köpeklerde pire alacağınız tüm önlemlere rağmen karşılaşabileceğiniz bir durum olabilir.Bunun nedeni şuana kadarki pire ilaçlarının tamamının %100 koruyuculuğu olmamasıdır.Ancak bu oran Klinik olarak tavsiye ettiğimiz ilaçlarda %95'in üzerindedir.
Köpeklerde pirelenme ilkbahar ve yaz aylarında yoğun olmakla birlikte kış ve sonbahar aylarında da görülmektedir.Kış ayını uyuyarak geçiren pireler sıcak bir ortama girdiklerinde kan emerek yaşamlarını sürdürmektedir.
Not : Köpeğinizin pire olmaması için alacağınız önlemlerin 4 mevsimde de uygulamanız önemlidir.
Alınabilecek Önlemler
Köpeklerde pirelere karşı savunma oluşturucu en büyük etken pire damlasıdır.Düzenli uygulanan pire damlası pirelerde öldürücü etkiye sahip olmaktadır.Ekstra olarak köpeğinize takacağınız pire tasması'da köpeğinizi pirelere karşı koruyacaktır.
Pire tasması pireleri kovucu etkiye , pire damlası ise pireleri öldürücü etkiye sahiptir.Sadece pire tasması kullanıldığında köpeğiniz yine pirelenebilir.Dolayısıyla ikisini birlikte kullanmanızı öneriyoruz.
Bu 2 uygulama harici köpeğin yaşam alanında sirkeli su ile yapacağınız pire temizliği pirelere karşı oldukça etkili olacaktır.
Not : Bu önlemlerin alınmadığı durumlarda pire istilası ile karşılaşmanız olası bir durumdur.
Köpek Pire Temizliği Nasıl Yapılır ?
Köpeklerde pire temizliği tıbbi ürünler kullanılmadığı takdirde çok zor bir durum olacaktır.Dolayısıyla pire öldürü etkiye sahip olan pire damlası kullanılmalı ve bu pire şampuanı ve sirke ile desteklenmeli.
Pire damlasında veteriner kliniğinin önerdiği damla kullanılmalı.Kullanım sıklığı yine veteriner hekim tarafıdan belirlenmeli.Az veya çok kullanımı köpekler üzerinde farklı sebeplere yol açacaktır.
Not : Pire ile mücade ediyorsanız mutlaka kliniğimiz ile iletişime geçerek hekim önerisi alabilirsiniz.
Veteriner hekim önerisi ile pire damlası aldınız ve köpeğinize damlayı uygulamaya başladınız.Ancak pireler eve mi dağıldı ? Endişelenmenize gerek yok eve dağılan pirelerden sirke yardımı ile kurtulmanız mümkündür.Yazımızın devamında bu konuyada değineceğiz.
Eve Yayılan Pireler Nasıl Temizlenir ?
Köpeğinizden kurtulan pireler evinizde bir süre daha yaşamlarını sürdürebilir.Hatta aç kalan pireler sizleride ısırabilir.Ancak sizin vücudunuzda yaşamlarını sürdüremezler.Pire temizliği yaparken kliniğimiz ile iletişime geçerek evinizde kullanabileceğiniz pire ilacı alabilir veya sirke ile evde pire temizliği yapabilirsiniz.
Eşit miktarda su ve sirkeyi herhangi bir sprey kutusuna koyarak başta köpeğinizin yaşadığı alanlar olmak üzere evinizin her yerini bu sirke ile temizleyebilirsiniz.
Uyarı : Pire temizliğinde çamaşır suyu kullanmayın.Köpeğin ve sizin bu alanlara temas etmesi sağlık problemlerine yol açabilir.
Dikkat : Köpeğinizin hastalıklara karşı daha güçlü olması için mutlaka aşılarını eksiksiz yaptırın.Hangi aşıların ne zaman yapılacağını öğrenmek için köpeklerde aşı takvimi yazımızı okuyabilirsiniz.