Kedilerde kızgınlığın operasyonsuz ertelenmesi amacıyla bazı hormon preparatları kullanılmaktadır. Östrüs, proöstrüs, başlamadan önce yapılan ilaçlarla geçici olarak kızgınlık ertelenirken, anöstrüs döneminde yapılan ilaçlarla uzun süreli olarak kızgınlık ertelenebilir. 

Kliniğimizde kızgınlığın ertelenmesi amacıyla progestagen analoglarından yararlanmaktayız. Bu ilaçlar tek doz olarak enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi bazı durumlarda tablet şeklinde ağızdan uygulanabilir. Enjeksiyon olarak yaptığımız form karaciğer tarafından yavaş bir şekilde metabolize olduğu için tek bir enjeksiyondan sonra dolaşımdaki etkili düzeyleri 3-6 ay süreyle devam etmektedir. Östrusu sürekli ertelemenin bir diğer yolu ağızdan uygulanacak tablet formudur. Haftada 1 uygulanan tablet ile östrus sürekli olarak ertelenebilir. 

Dikkat! : Anöstrus döneminde uygulanan bu ilaçların uygulama uzunluğu 2 yılı geçmemelidir veya 6 ay aralıklarla en fazla 4 enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır.

Östrus döneminde olan kedilerin kızgınlığını baskılamak için bu ilaçları düşük dozlarda belli süre kullanmak gereklidir.

İlaç Yan Etkileri : Enjeksiyon bölgesinde tüy dökülmesi, tüylerde ağarma, derinin incelmesi ve deri altı yağ mobilizasyonu oluşabilir. Bu yan etkiler progestagenlerin normal dozlarında da oluşabilir fakat genellikle subkliniktir ve uygulamanın sona erdirilmesinden sonra kediler genelllikle eski sağlıklarına kavuşurlar. 

Sonuç : Bilinçsizce uygulanan hormon preparatları kedinizin sağlığını olumsuz etkilenebilir. Veteriner hekim kontrolü olmadan bu ilaçları kullanmayın. Uygun doz ve sürede veteriner hekiminizin önerisi sonucu ilaç uygulamaya özen gösteriniz.

DVM Samet Atla

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps