Not: Epilepsi, köpeklerde görülen bir hastalık olmakla birlikte, kesin teşhis ve tedavi için bir veteriner hekimden yardım almak önemlidir. Bu yazıda verilen bilgiler, genel bilgi amaçlıdır ve her köpek için geçerli olmayabilir. Evcil hayvanınızda epilepsi belirtileri görüyorsanız, hemen bir veteriner hekime danışarak uygun bir teşhis ve tedavi süreci başlatmanız önemlidir.
Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Nedenleri
Epilepsi beyindeki sinir hücrelerinin anormal bir şekilde aktive olması sonucu meydana gelir ve bu nedenle hücrelerin kontrolsüz bir şekilde 'dans ettiği' bir durum olarak tanımlanabilir.
Köpeklerde epilepsi hastalığının başlıca olan nedenleri şunlardır:
- Genetik faktörler
- Köpeğin cinsi kaniş, çoban ve Alman köpeklerinde bu hastalık daha sık görülür
- Gençlik hastalığı olarak adlandırılan hastalığın geçirilmesi durumunda ortaya çıkan yan etkiler
- Köpeğin kuduz hastalığına maruz kalması
- Karaciğer ve böbreklerde yaşanan kimi sorunlar
- Mantar enfeksiyonları
- B vitamini eksikliği
- Aşırı tuz yükleme
- İstenen düzeyde oksijen almaması
- Kalsiyum eksikliği
- Zehirlenme hastalığın başlıca nedenleri arasında yer alır.
Köpeklerde Epilepsi Belirtileri
Köpeklerde epilepsi evrelerine göre değişmekle beraber en temel belirtisi elbette yaşanan ve farklı şiddetlerde olan nöbetlerdir.
- İlk aşamada korku inleme, kaçış titreme görülebilir.
- İkinci aşama en ciddi belirtilerin görüldüğü aşamadır. Köpeklerde bu aşamada bariz biçimde kasılma görülür. Yine bu evrede dışarıdan gelen durumlara tepki vermez. Üçüncü aşama artık son evredir ve köpek bu aşamada artık yaşadıklarının da etkisi ile halsiz ve bitkin düşer. Ortalama yarım saat boyunca bitkin bir halde kalır. Kimi zaman bazı köpek türlerinde nadiren de olsa ani sıçramalar da görülebilen bir durumdur. Zorlayıcı bir süreçtir. Ne kadar sürdüğü köpekten köpeğe göre değişiklik gösterir. Dikkatle takip edilmesi gerekir.
Köpeklerde Epilepsi Tedavisi
Köpeklerde epilepsi teşhisi konulabilmesi için öncelikli olarak güvenebileceğiniz bir veterinere gitmeniz gerekir. Bu sizin verebileceğiniz bir karar değildir. Üstelik epilepsi gibi bir hastalık başlı başına bir uzmanlık gerektirir. Bu noktada da veterinere gidildiği zaman veteriner bu teşhisi koyabilmek için ilk olarak kedinin yaşadığı soruna dair bilgileri ister. Bunun yanı sıra köpeğe gerek nörolojik gerek fiziksel muayeneler yapılır. Bunun akabinde bir takım laboratuvar analizleri gerçekleştirilir. Bir takım testler yapılır. Köpekte yine ayrıca görüntüleme işlemleri yapılır. Eğer epilepsi kararı çıkar ise o zaman veteriner hekim en uygun olanı ilaç ve tedavi yöntemini uygular.Burada son derece önemli iki temel husus vardır.
1: Bunlardan ilki köpeğin epilepsi nöbeti geçirdiği düşünüldüğü zaman hiç zaman kaybetmeden veteriner hekime gidilmesidir.
2: Köpek epilepsi geçirirken ortamda onun nöbetini tetikleyecek herhangi bir şey bulunmamalı ve sakinleşmesi beklenilmelidir. Ayrıca epilepsi teşhisi konan köpeklere veterinerin öngördüğü egzersizler yaptırılmalıdır. Bunun yanı sıra da kesinlikle bu hastalığı yaşayan köpekler her şart altında stresten uzak tutulmalıdır. Kendisine zarar vermesi nöbet sırasında önlenmelidir. Nöbet sırasında çevresinde kedi köpek varsa uzaklaştırılmalı ve nefes alması zorlaşır ise o zaman da köpeğin dişlerinin arasına temiz bir havlu yerleştirilmelidir.
Bu içeriklerede göz atabilirsin;