Öncelikle kedinizin toxoplasma hastalığı üzerine konuşalım; Eğer kedinizde yüksek ateş, sarılık, iştahsızlık, bazı nörolojik bozukluklar, görme bozuklukları varsa kediniz toxoplasma hastası olabilir. 

Toksoplasma gondii zorunlu hücre içi bir protozoadır. Bu parzit insanları ve birçok türde ki hayvanı enfekte ederek geniş bir yayılım ağı göstermektedir. Toksoplasma gondii 3 çeşit yaşam formuna sahiptir. Taşizoit, bradizoit ve sprozoitler bu formlardır. Taşizoitler parazitin kandaki ve lenf dolaşımındaki çok hızlı bölünen formudur.  Toxoplasma gondii hücre tahrip olana kadar hücrede bölünür ve dokuları enfekte eder. Enfekte dokudaki yangının klinik belirtilerin görülmesine yol açar. Organizmanın bölünmesi zamanla oluşan immun cevap sayesinde yavaşlar ve doku kistleri bu dönümde oluşur. Kistler çok yavaş olarak bölünen bradizoitleri içermektedir. 

Toxoplasma gondii yaşam siklusunu sadece kedilerde tamamlar. Yani kedilerde 3 yaşam formunu da barındırabilir. Kediler dışkıları ile sprozoitleri saçarlar ve enfeksiyonun yayılmasında kilit rol oynarlar. Bulaşma transplesantal yol, kan veya dışkı bulaşmış sular ile olmaktadır. 

Hamilelik açısından toxoplasma önemlidir. Hamilelik planı olan hasta sahiplerinin kedilerine mutlaka toxoplasma kontrolü yaptırması gereklidir. Kadınlarda her 500-1000 doğum olgusundan birinde toksoplazmoz görülmektedir. Hamile kadınlar için en büyük tehlike, geeliğin ilk ve ikinci üç aylık döneminde bulaşmanın gerçekleşmesidir. Abortlara veya anomalilere neden olabilir. 

Toksoplasma enfeksiyonları erişkin insanlar genelde pek belirti vermez. Çoğu zaman doktora gitme gereksinimi doğurmayan hafif bir soğuk algınlığı şeklinde atlatılabilir. Hafif bir eklem ağrısı, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişkinlik gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler bir kaç hafta ile birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. Çok nadiren göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış lösemi, lenfoma, aids hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda çok daha ağır seyredebilir ve hatta ölümlere neden olabilir. 

Kedilerde toksoplasma teşhisi immunflöreasn tekniği ile serumda IgG ve IgM bakılarak güvenle yapılmaktadır. 

ŞirinVet Veteriner Kliniği

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps