Kedi hastalıkları günümüzde pek çok kedi sahibi tarafından sıklıkla karşılaşılmaktadır.Kedilerin en dirençli evcil hayvanlardan bazıları olduğu bilinmektedi.Diyabet, kanser, böbrek hastalığı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi yaygın kedi hastalıkları, kedinizin sağlığı ve refahı üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir. Bu yaygın hastalıkları anlamak, kedinizi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Bu yazıda en yaygın kedi hastalıklarının bazılarının semptomlarını, nedenlerini ve tedavilerini tartışacağız.

kedi hastalıkları

Diyabet

Sık görülen kedi hastalıkları arasında kuşkusuz ki diyabet oldukça sık bir şekilde görülmektedir. Vücutta görülen insülin hormonunun yetersizliği ya da eksikliğinden kaynaklı oluşan bu hastalık çeşitli tedaviler ile birlikte giderilebilmektedir. Vücudun insülini yeterli miktarda üretememesi ya da insülin miktarını uygun seviyede tutamaması gibi nedenlerle ortaya çıkan diyabet hastalığı tedavi edilmediği süreçte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Kedi hastalıkları kapsamında diyabete olabildiğince bilinçli bir şekilde yaklaşmamız gerektiğini vurgulayabiliriz.

Kanser

Kedilerde kanser hastalığı da vücutta bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu kontrolsüz hücre büyümesi ise çevresinde bulunduğu dokuları kötü bir şekilde etkilemektedir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de çeşitli kanser hastalıkları bulunmaktadır. Vücudun hangi bölgesinde bu kontrolsüz büyüme bulunuyor ise ona çıkart uygun şekilde kanser tanısı yapılmakta ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Feline İmmün Yetmezlik Virüsü

Kedilerde görülen feline immün yetmezlik virüsü vücutta oldukça yavaş bir şekilde ilerlemektedir. Vücudun bağışıklık sistemini hedef alarak dışarıdan gelen bakteri ve virüslere karşı savunmasız bir şekilde kalmasına yol açmaktadır. Kedi hastalıkları kapsamında bu virüsü kapmış kediler oldukça geç bir şekilde fark edilebilmektedir. Eğer erken teşhis yapılmaz ise virüsü kapmış olan kediler ikincil enfeksiyonlara karşı savunmasız bir şekilde kalmaktadır. Alanında uzman bir veteriner hekim tarafından uygulanan tedavi yöntemleriyle birlikte bu virüsün tedavisi sağlanabilmektedir.

Feline Lösemi Virüsü

Sık görülen kedi hastalıkları olarak feline lösemi virüsü de kedilerde sık bir şekilde görebilmektedir. Bu virüs de kedinin bağışıklık sistemini etkilemektedir. Lösemi virüsünü kapmış olan kediler eğer tedavi edilmez ise ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Özellikle eve gelen yeni kedinize bir veteriner hekim tarafından test yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bağırsak İltihabı ve İshal Hastalıkları

Kedi hastalıkları olarak size bahsedeceğimiz bir diğer hastalık ise kedilerde bağırsak iltihabı ve ishal olmaktadır. Anormal bir şekilde ortaya çıkan ishal rahatsızlığının bağırsak iltihabının habercisi olabileceğini unutmamalısınız. Çeşitli mama değişimleri, solucanlar, alerji ve bakterilerin aşırı bir şekilde çoğalması bağırsak iltihabının habercisi olabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi ise hidrasyon tedavisi, anti ishal ilaçları, hafif beslenme gibi tedavi yöntemlerini kapsamaktadır.

Böbrek Yetmezliği

Kedilerde böbrek yetmezliği genel olarak yaşlı kedilerde ortaya çıkmaktadır. Oldukça yangın bir hastalık olması ile birlikte tedavi edilmediği süreçte ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Son yapılan araştırmalara göre ise böbrek yetmezliğinin uzun süreli bir şekilde kuru gıda yenmesi ve gençlik hastalığı aşıları gibi nedenlerle ortaya çıktığını bizlere söylemektedir. Kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri olarak aşırı susama ve aşırı işeme nedenlerini söyleyebiliriz bunun yanında kedilerden kokulu nefes gelmesi ve salya akıtma gibi belirtilerin böbrek yetmezliğine işaret ettiğini belirtebiliriz.

İdrar Yolu Hastalıkları

Sık görülen kedi hastalıkları olarak bahsedeceğimiz bir diğer hastalık ise idrar yolu hastalıkları olmaktadır. Bu hastalık ise kediniz için hayati sonuçlar doğurabilmektedir. İdrar yollarında görülen tıkanıklıkların tedavi edilmemesi çok kısa bir süre içerisinde ölüm meydana getirebilmektedir. Bu hastalığın belirtilerine değinecek olursak kanlı idrar yapmak, kedinin kum dışına idrarını yapması, kedinin idrarını yapamaması, kedinin yürürken acı hissetmesi, kedinin cinsel organını aşırı bir şekilde yalaması ve mama ya da su içmemesi gibi nedenlere değinebiliriz. Alanında uzman bir veteriner hekim tarafından yapılan erken teşhis ile birlikte olabildiğince hızlı bir şekilde bu hastalığın tedavisine başlayabilirsiniz.

Solunum Yolu Rahatsızlıkları

Kedi hastalıkları kapsamında solunum yolu rahatsızlıkları da kedi sahiplerinin oldukça sık bir şekilde karşılaştığı rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalığın belirtilerine değinecek olursak kediniz sürekli olarak hapşırıyorsa ya da öksürüyorsa solunum yolu virüsü kapmış olabilmektedir. Bunun yanında diğer belirtiler ise göz akması, burun akması, ağız ve burun ülseri bulunmaktadır. Veteriner hekim tarafından yapılan çeşitli tedavi yöntemleri ile birlikte solunum yolu rahatsızlıkları ortadan kaldırılabilmektedir.

Kalp Kurdu

Kedi kalp kurdu hastalığı da oldukça sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalık ise enfekte olmuş sivrisinekler tarafından yayılmaktadır. Buna bağlı olarak da kediye kolaylıkla bulaşabilmektedir. Kalp kurdu hastalığı kapmış olan kediler ilk olarak akciğer hastalıkları ile karşılaşılabilmektedir. Bunun yanında kalp kurdunun çeşitli diğer hastalıklara da yol açabileceği söylenmektedir. Kedi hastalıkları olarak kedinizi düzenli bir şekilde muayene ettirerek bu gibi hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

→ Bu hastalığı daha yakından tanımak için tıklayın.

Kuduz

Sık görülen kedi hastalıkları listemiz içerisinde bulunan kuduz hastalığı kedilerde görüldüğü gibi köpekler ve insanlarda da görülebilmektedir. Bunun yanında diğer tüm memelilerde de rastlanmaktadır. Bu hastalık beyin ve omuriliği etkileyerek ciddi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Oldukça rahatsız edici sonuçlar doğurabilen kuduz hastalığı erken teşhis edildikten sonra tedavi edilebilmektedir. Böylelikle kedinizin eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

→ Kuduz hastalığıyla mücadele büyük role sahip "Kuduz Aşısı" hakkında daha fazla bilgi almak için tıkla.

Saç Mantarı

Kedi hastalıkları içerisinde bulunan saç mantarı yani bilinen yaygın adıyla saçkıran hastalığı kedinin cildini, tüylerini ve tırnaklarını etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık aşırı derece bulaşıcı olmasından dolayı kolaylıkla yapılabilmektedir. Kedilerin yuvarlak biçimlerde kelleşme ile karşılaşmasına yol açmaktadır. Bu mantar ise evde bulunan diğer canlılara ve insanlara da hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Kedilerde saç mantarı özellikle baş ve ön ayak bölgelerinde görülmektedir. Kızarıklığa ve kentleşmeye neden olmaktadır. Kedinizde bu bölgelerde söylediğimiz belirtileri görürseniz olabildiğince kısa bir süre içerisinde veteriner hekime başvurmalısınız.

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps