Kedi pireleri Ctenocephalides Felis ailesine ait bir dış parazittir.Sokak kedileri başta olmak üzere birçok kedinin pire tarfından istila edildiğini gözlemleriz.Peki pireler ile nasıl baş edebiliriz ? Gelin birlikte inceleyelim.

kedi piresi oluşma evresi

Kedilerde Pire Nedir?

Kedi pireleri Ctenocephalides ailesine ait bir dış parazittir.Kediler üzerinde kan emerek yaşamlarını sürdürürler.Ortalama 1-2 sene yaşarlar ve çok hızlı ürerler.Ortalama 2-3 mm boyutlarındaki yapısı gözle görülmesini zorlaştırmaktadır.Ayrıca zıplayarak (2 metreye kadar zıplayabilir) hareket ederler. 

Özellikle koyu renkli kedilerde zor tespit edilebilen pirelere müdahale oldukça basittir.Damla ve çeşitli metaryaller yardımı ile pirelerden kurtulmak mümkündür.(Detaylar yazımızın devamında)

Peki pirelere müdahale etmediğimiz ve kedimizi kendi başına bıraktığımız durumlarda ne olur? Müdahalenin geç kalındığı noktalarda kedi çeşitli rahatsızlıklar geçirmektedir.

Nedir bu rahatsızlıklar ?

  • Kansızlık (Anemi)
  • Ateş
  • Stres
  • Yaralanma
  • İç Parazit

Pireli kedilerin enfekte pireleri yemesi sonucu iç parazit riski ortaya çıkmaktadır.İç parazit kedilerde ölümcül sonuçlara sebebiyet veren tehlikeli canlılardır.

Detaylı bilgi için iç dış parazit aşısı makalesini okuyabilirsiniz. 

Bilgi: Kedi piresi insana bulaşır mı? Diye soranlara cevap olarak : Kedi pireleri insanları ısırabilir fakar insan üzerinde yaşamlarını sürdürmemektedir.Kedinizden veya herhangi bir yerden zıplayan pireler insan vücudu ile buluştuğu takdirde ısırırlar ama kendileri için uygun vücut olmadığı için yaşam sürdüremezler.

Kedilerde Pire Olup Olmadığını Nasıl Anlarız ?

Kedinizde pire olup olmadığını anlamak istiyorsanız anlatacaklarımız tam size göre.Pireler kediler üzerinde kan ile beslenir ve yumurtalarını bırakarak kontrol edilemez derecede çoğalırlar.Buda kedinin farklı reaksiyonlar göstermesine yol açar.Peki kedimde pire var mı ? nasıl anlarım ? diyorsanız aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

  1. Kaşıntı : Kedinizde meydana gelen aşırı kaşıntılar pire habercisi olabilir.Eğer kediniz koyu bir renkte ise ilk etapda pireleri göremeyebilirsiniz.Koyu renkte kediler için dikkatlice tüylerin arası kontrol edilmelidir.
  2. Yaralar : Pire ısırığı kedinizde yaralar oluşturacak hatta tüy kaybına ve intihaplanmalara sebep verecektir.Pire kontrolü yaparken yara olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
  3. Dışkı Kontrolü : Kedinizin dışkısında tenya olup olmadığını kontrol edin.
  4. Huzursuzluk : Kedinizin davranışlarını sizden daha iyi tanıyabilecek birisi yoktur.Dolayısıyla kedinin huzursuz olup olmadığını davranışlarından anlayabilirsiniz.Huzursuzluk en büyük pire etkilerinden biridir.
  5. Elle Kontrol Edin : Açık renkte zeminin üzerinde kediyi kucağınıza alarak kedinin tüylerinin arasını kontrol edin.Pireler zıpladıklarında zeminin rengi açık olduğu için gözle daha kolay gözükecektir.
  6. Pire Tarağı İle Kontrol : Pire tarağı ile yine açık renkli bir zeminde kedinizi tarayın.İlk olarak tarağı inceleyin ve pire olup olmadığını kontrol edin.Tarakta pire yoksa açık renkli zemini kontrol edin.

Kışın Pire Olur Mu?

Kedi sahiplerinin yanıldıkları konulardan biriside pirelerin ilkbahar ve yaz aylardında kedilere buluştığıdır.Bu büyük bir yanılgıdır.Çünkü kediler sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil tüm mevsimlerde kedilere nüfuz edebilir.

Klinik olarak yaptığımız gözlemler ve bilimsel çalışmalar pirelerin kış aylarında da yaşadıklarını kanıtlamıştır.Bu çalışma ve gözlemler bize pirelerin yılın tüm günlerinde mevsim gözetmeksizin yaşadığı gerçeğini göstermiştir.Dolayısıyla kedi sahipleri pireler için tüm mevsimlerde önlem almalıdırlar.

Pireler kış ayında yaşar mı ? sorusuna verilecek en doğru cevap evet yaşarlar olacaktır.Ancak 18-26 oC sıcaklık ve %75-85 nem oranının sağlandığı durumlarda kedinizin kanını emerek yaşamlarına devam ederler.Bu durum ise evde,iş yerinde veya kapalı herhangi bir noktada sağlanabilmektedir.

Ev Kedisinde Pire Olur Mu?

Pirelerin kedilere nasıl bulaştığını ve nasıl bir süreç içerisinde çoğaldıklarını öğrendiğimiz takdirde ev kedilerinde pire olup olmadığını çok basit şekilde öğrenebiliriz.Ancak kısaca bu soruya cevap arıyorsanız , evet ev kedileride  pirelenir.Peki kediler ile temas etmeyen ev kediniz nasıl oluyor da pireleniyor ?

Kedilerin pirelenmesi için yetişkin pire veya pire yumurtalarının kediler ile temas etmesi yeterlidir.Buda insanlar veya dışarıdan kedinin yaşam alanına gelen insan veya farklı canlılar aracılığı ile mümkündür.Pire yumurtaları insanların farklı mekanlarda gerçekleştirdiği temaslar sonucunda evlere kadar getirilmektedir.Gelen yumurtalar evrelerini tamamladıktan sonra kediler ile temas etmekte ve kediler üzerinde yaşamlarını sürdürmektedir.Kediniz sadece evde yaşam sürdürüyor olsa bile pire riski her zaman bulunmaktadır.

kedi pire ilacı

Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pireler ile mücadele herhangi bir ilaç veya klinik bir müdahale olmadığı takdirde oldukça zordur.Çünkü insan gözü ile görülmesi küçük(1-2 mm) oldukları için zordur.Eğer ki rahat görebilseydiniz , yine pireler ile başa çıkamazdınız çünkü yapıları gereği çok çabuk üremektedirler.(Dişi direler yaşamları boyunca 2000 pire yumurtası bırakabilmektedir.) Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda pireler ile mücadele için profesyonel tedavilere başvurmalısınız.

Pire şampuanı ile pire temizleme işlemi yapmaya çalışan kedi sahipleri bu işlemin tek başına yeterli olmayacağını bilmeleri gerekmektedir.Pireler sadece şampuan ile kedi bedenini terk etmezler ve kısa bir süre sonra yine ısırmaya ve çoğalmaya devam ederler.Bu noktada veteriner hekimin önereceği pire damlası ile kedinizi pirelerden koruyabilirsiniz.Pire damlası ve pire şampuanı kullanımı için dilerseniz kliniğimiz ile dilerseniz ise kedinizi götürdüğünüz veteriner kliniği ile iletişime geçmelisiniz.

Not : Pire tasması kedi sahipleri tarafından tercih edilen bir araçtır.Ancak satın almadan önce kedi tasmasının pire öldürmediğini bilmeniz gerekmekte.Pire tasmaları pireleri uzaklaştırma görevi görmektedir.Buda kedilerin pire olmasını engellemektedir.Ancak pire damlası ile kullanılmalıdır.Tek başına %100 koruyuculuğu yoktur.

Günümüzde birçok markaya ait pire tasması ve çok fazla çeşit tasma modeli vardır.Klinik olarak önerimiz sadece pire tasması ile pirelerden korunmanın mümkün olmadığıdır.Gerekli damla ve ilaçları kedinize uyguladığımız takdirde pireler ile zaten mücadele etmiş olacağız.Daha detaylı bilgilendirme için iletişime geçebilirsiniz.

Kedinizin sağlığı için mutlaka www.sirinvet.com/post/yavru-kedinizin-asi-takvimi adresine giderek kedinize yapılması gereken aşıları öğrenin.

Uyarı : Köpeklerde kullanılan pire damlaları kedilerde kullanılamaz ! Kesinlikle uzman tavsiyesi almadan bilinçsizce damla kullanımı yapmayınız bu işlem kedinizin hayatını kaybetmesine yol açabilir.

Klinik İletişim: 📞 0(212) 607 1700
Konum: 🏥 Google Maps